Zavařujeme

8. října 2016 v 18:12 |  Zavařování apod.
Letos koncem léta jsme vyrazili do pěkného kraje na dohled hory Říp a u tety jsem se vydala na starou ještě i válku pamatující švestku a řádně se zásobila výbornými švestičkami "jako ze zahrádky".


Ze všech marmelád se totiž u nás ukázaly nejoblibenější právě švestkové. A tak jsme s dcerkami seděly a odpeckovávaly a odpeckovávaly, abychom se zásobily dobrotami na celý rok. Letos tedy kromě pár křížal máme "jen" povidla, švestkové marmelády a švestkové kompoty.


Loni jsme ulovily i pytel oříšků, které jsem vyzkoušela nasucho zavařit do sklenek a super. Dvě menší sklenky s oříšky jsou zalité medem a jedna i vylepšená skořicí - ty budou letos zpestřovat Vánoce. Taky jsem zkoušela jablečnou nutelu, ale recept jsem ani neukládala, protože přes velké naděje nikoho moc nenadchla. Zato rozpečené hrušky byly prííma.


A hodně luxuní je krém z růžového grapefruitu. Byl to jeden z receptů, který vidíte a prostě víte, že musíte zkusit. Krásně osvěžující, mírně hořko-kyselkavý jemný krém, co prý se hodí nejlépe na dezerty typu Pavlova. Ten ještě vyzkoušený nemám narozdíl od úlevy, když člověka honí mlsná.


Loni a předloni jsem také zkoušela různé sirupy, nejlepší byl asi mátovo-meduňkový, protože toho zbyla už jen jedna sklenka, ale všechny byly skvělé. Vzhledem k jejich množství byla letos v jejich vaření pauza, ale příští rok snad už dojde na vytoužený levandulový a možná pomerančový.


A když jsem byla u focení oblibených dobrot, nemůžu vynechat vynikající pohádkově voňavé bylinkové čaje namíchané osobně naší místní čarodějkou právě pro mě, což mi udělalo velikou radost. Zajímavé, jak různý máme vkus snad na všechno ostatní a jak se úžasně shodneme, co se bylinek týká. Míno, díky.



A protože jsem letos objevila recept na nejlepší povidla na světě, přidávám pro všechny, kdo by ho ještě neznal ... i když myslím, že jsem byla na světě asi poslední, kdo ho ještě neznal. Hlavně mějte na paměti, že od začátku pečení až k mixování se vůbec nesmí míchat!

2kg švestek umýt, vypeckovat, a v hlubším pekáči vyloženém peč.papírem promíchat s 2 lžícemi octa -péct asi 20 min.


- vytáhnout a posypat 25dkg cukru a dát znovu na 15 min. péct


- opět vytáhnout, přidat dalších 25dkg cukru a opět bez míchání dát na dalších 15 min péct


- teď už promícháme, přidáme 4 lžíce rumu, 1/2 lžičky mleté skořice a 3 tlučené hřebíčky, vytáhneme peč. papír a švestky rozmixujeme. Můžem dát ještě na pár minut do trouby nebo rovnou plnit do sklenek.

 


Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 8. října 2016 v 18:18 | Reagovat

Jak si prosím zavařovala ty vlašáky? Mám letos docela dost a potřebuju je uskladnit tak aby vydržely. Někde jsem tenhle tip viděla ale už nevím kde a ráda bych to od někoho kdo s tím má zkušenost. A na ten krém se dá sehnat recept kde? To by mne docela zajímalo zní to hodně dobře....

2 Světluška 77 Světluška 77 | 8. října 2016 v 18:25 | Reagovat

Ahoj Vendy, ořechy si nepamatuju přesně stupně ani čas, ale stejně všechno dělám "přiměřeně" - ořechy prostě vyloupat, nasypat do skleniček, zavíčkovat a zavařit. Zavařuju všechno na knedlíkovým pařáčku ve velkým hrnci s trochou vody - takže spíš v páře asi 20 minut. Zkoušela jsem loni prvně a ještě teď jsou naprosto v poho. Recept na krém pošlu do mailu. :-)

3 Helena CB Helena CB | E-mail | 8. října 2016 v 18:44 | Reagovat

Taky stejně zavařuju ořechy -vyloupané. nasucho do sklenic, zavřít víčkem a zavařuju asi 20 min.Mám zavařené dva roky, vždycky když je otevřu, jsou jak čerstvě sklizené.Letos máme na stromě asi 6 ořechů, tak se budou zavařené hodit.Hezký večer Helena od ČB. :-)

4 Daniela Daniela | Web | 9. října 2016 v 13:49 | Reagovat

Když to vidím, těch sklenic, tak jen zírám a závidím. Já nezavařuju, nějak nemám co a oproti své babičce všechno kupuju. Ta snad zavařila i kopřivy...

5 Jirka Jirka | E-mail | 10. října 2016 v 9:34 | Reagovat

Dobrý den,dobrůtky vypadají skvěle,taky jsem neznala ten super recept na povidla.I když letos u nás švestky nula kusů s velkým výkřičníkem značím pro lepší chvíle.Poprosila bych recept na grapy krém na internetu se mi ukazuje jen kozmetický.Děkuji moc a pohodové dny přeji.Jirka

6 Světluška 77 Světluška 77 | 16. října 2016 v 22:26 | Reagovat

Helčo, ráda slyším, že vydrží i napřesrok :-) Díky za návštěvu.

Daniela - no na fotkách je jen pár skleniček na ukázku, ale i tak proti jiným jsem naprostej žabař. Navíc zjišťuju, že dnešní domácnosti nejsou na velký zavařovací akce zařízený - prostě není kam s nima ;-)

Jirka - děkuji za návštěvu, recept připravím a pošlu :-)

7 Ajka Ajka | E-mail | Web | 16. října 2016 v 22:44 | Reagovat

No já už koukala, leč nebyla jsem přihlášená ... jsi pilná hospodyňka ;-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama