Říjen 2016

Čepice podle Ajky a Lucky

16. října 2016 v 21:57 Společné projekty
Když se dají dohromady dvě šikovné a milé osůbky může vzniknout třeba šťastné manželství anebo taky prima šicí klub. V případě Ajky a Lucky pochopitelně druhá varianta. Ve jejich FB skupině už se šila pěkná kabelka, kterou zatím nemám a teď šikovné jednoduché čepky - většinou z úpletu prima podzimní. V mých zásobách sice úplet chybí, ale zato nechybí heboučký flees, ze kterého už mají naše cácorky osvědčené šály. Letos je tedy mají doplněné o čepice, a aby nám ladily barvy, i praktický nákrčník taky podle návodu od Ajky.








Dnes byl na focení krásný den, stromy se barví, slunce lehce hřeje a ovce se pasou ... budu si to muset pamatovat, až zas přijde pondělí ráno ... ;-)



Zavařujeme

8. října 2016 v 18:12 Dobroty
Letos koncem léta jsme vyrazili do pěkného kraje na dohled hory Říp a u tety jsem se vydala na starou ještě i válku pamatující švestku a řádně se zásobila výbornými švestičkami "jako ze zahrádky".


Ze všech marmelád se totiž u nás ukázaly nejoblibenější právě švestkové. A tak jsme s dcerkami seděly a odpeckovávaly a odpeckovávaly, abychom se zásobily dobrotami na celý rok. Letos tedy kromě pár křížal máme "jen" povidla, švestkové marmelády a švestkové kompoty.


Loni jsme ulovily i pytel oříšků, které jsem vyzkoušela nasucho zavařit do sklenek a super. Dvě menší sklenky s oříšky jsou zalité medem a jedna i vylepšená skořicí - ty budou letos zpestřovat Vánoce. Taky jsem zkoušela jablečnou nutelu, ale recept jsem ani neukládala, protože přes velké naděje nikoho moc nenadchla. Zato rozpečené hrušky byly prííma.


A hodně luxuní je krém z růžového grapefruitu. Byl to jeden z receptů, který vidíte a prostě víte, že musíte zkusit. Krásně osvěžující, mírně hořko-kyselkavý jemný krém, co prý se hodí nejlépe na dezerty typu Pavlova. Ten ještě vyzkoušený nemám narozdíl od úlevy, když člověka honí mlsná.


Loni a předloni jsem také zkoušela různé sirupy, nejlepší byl asi mátovo-meduňkový, protože toho zbyla už jen jedna sklenka, ale všechny byly skvělé. Vzhledem k jejich množství byla letos v jejich vaření pauza, ale příští rok snad už dojde na vytoužený levandulový a možná pomerančový.


A když jsem byla u focení oblibených dobrot, nemůžu vynechat vynikající pohádkově voňavé bylinkové čaje namíchané osobně naší místní čarodějkou právě pro mě, což mi udělalo velikou radost. Zajímavé, jak různý máme vkus snad na všechno ostatní a jak se úžasně shodneme, co se bylinek týká. Míno, díky.



A protože jsem letos objevila recept na nejlepší povidla na světě, přidávám pro všechny, kdo by ho ještě neznal ... i když myslím, že jsem byla na světě asi poslední, kdo ho ještě neznal. Hlavně mějte na paměti, že od začátku pečení až k mixování se vůbec nesmí míchat!

2kg švestek umýt, vypeckovat, a v hlubším pekáči vyloženém peč.papírem promíchat s 2 lžícemi octa -péct asi 20 min.


- vytáhnout a posypat 25dkg cukru a dát znovu na 15 min. péct


- opět vytáhnout, přidat dalších 25dkg cukru a opět bez míchání dát na dalších 15 min péct


- teď už promícháme, přidáme 4 lžíce rumu, 1/2 lžičky mleté skořice a 3 tlučené hřebíčky, vytáhneme peč. papír a švestky rozmixujeme. Můžem dát ještě na pár minut do trouby nebo rovnou plnit do sklenek.