Září 2014

Pekařská noc

27. září 2014 v 3:05 Dobroty
Hezký večer, dnes mám svou velmi oblíbenou pekařskou noc - já jsem neusnula, děti ano a manžel také - takže ideální nikým nerušený čas jen pro mne a kuchyň (... a blog). Pustila jsem se tedy do chleba. Poslední dobou nikdy nechtěl vykynout, ale dneska mi vynahradil několik posledních, už dlouho se mi nestalo, aby tak krásně zaplnil celý pekáček a podařil se úplně dokonale. Na pondělí mám od jedné nesrovnatelně šikovnější pekařky slíben poctivý domácí kvásek, doufám tedy, že dnešní chlebík je předzvěstí nadcházejících úspěchů.



Recept:

350ml vody
2 lžičky octa
2 lžičky olivového oleje
500g mouky - nejlépe chlebové nebo v různých poměrech - hladká, chlebová - pšeničná, žitná, špaldová - celozrnná
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
2 lžičky kmínu (dávám mletý)
1,5 lžičky sušeného droždí (nebo celý sáček, je třeba přečíst dávkování na něm)
semínka, co máme po ruce - slunečnice, lněné, sezam, dýňové

Těsto si nechávám umíchat v pekárně, nebo holt růčo, peču půl hodiny přikryté a pak 15 minut bez poklice, nejlépe v něčem se silnějším dnem, aby se moc nepřipaloval. Ihned po vytažení z trouby pomašlovat celou kůrku studenou vodou.

- - - - - ♥ ♥ ♥ - - - - -

Další dnešní dobrotou jsou tvarohové placičky podle Lung z Fleru. Super jednoduché těsto lze využít nasladko nebo naslano, dělají se z něj šátečky nebo malé kousky k obalení v moučkovém cukru. Já udělala kolečka, posypala zahorka cukrem a slepila marmeládou. Těsto je skvělé a brzy zkusím před pečením osolit, okmínovat apod.



Recept:

Smícháme stejný díl - většinou tedy 250g - másla, tvarohu ze staniolu a hladké mouky. Nic víc, těsto je hotovo, dále pokračujem podle sebe. Příště jen tvary lehne propíchám vidličkou, mají tendenci se nafukovat. Tomu říkám dokonalý recept.

- - - - - ♥ ♥ ♥ - - - - -

A do třetice jsem se dívala na koupenou mrkev na stole a najednou dostala chuť na mrkvový koláč. Nemusím dělat pořád jen z cukety, že. Nejjednodušší se mi zdál recept na dámě, takže sice bez rozinek, ale jinak podle něj vznikla tanhle moc dobrá a voňavá a určitě strašně moc zdravá snídaně na zítra:



Sladké a voňavé sny všem :-)

Je libo filet?

7. září 2014 v 13:04 Háčkování
Mně tedy ano - a jaký by byl lepší než vlastnoruční, že? Původně měla jít tahle kraječka do prodeje na Fler, ale jak přibývaly hodiny nad ní strávené, bylo jasné, že zůstane doma. A když mě konečně trklo do oka, kde je její správné místo, přidala jsem ještě pár hodin práce a dneska k velké radosti je tam, kde má být. V pracovním koutku.

Ještě dodávám, že do neděle 14.9. je poslední týden otevřená Zelená výměna, do níž je možné se ještě přidat. Všechny, které ještě neodeslaly svůj dárek prosím o odeslání - pokud samozřejmě nejste s příjemkyní domluvené jinak.