Smrkový med

19. července 2013 v 15:01 |  Dobroty
Nedávno mi Ajka dala tip na smrkový med, který potkala na netu. S lehkou samozřejmostí bylo jasné, že projde zkouškou. Když už mám přístup ke smrčkům v jednom z nejčistších míst v republice, měl by stát za to. Jsou k němu potřeba mladé ještě křehké větvičky ... ty jsem měla jen tak tak, příští rok vyzkouším sbírat dřív, když budou ještě mladší.


Recept:
1kg mladých smrkových výhonků
3 celé citrony
1,5l vody
1,5 - 2kg cukru

Výhonky a citrony opláchnout, dát do kastrolu, zalít vodou a povařit 20 - 30 minut. Poté nechat luhovat do druhého dne, scedit, přidat cukr a vařit do zhoustnutí. Ještě horký naplnit do sklenic. Měl by posilovat imunitu a pomáhat při nachlazení.


Přidávám pár praktických postřehů - v první řadě je třeba sbírat výhonky opravdu mladé - ve fázi, kterou jsem nasbírala já (ještě zelené, ale už ježaté) - představoval 1kg celý plný košík. To znamená, že kastrol nebyl jen tak kastrol - ale zavařovák. Když ale dáte do zavařováku 1,5l vody, máte tak akorát zakryté dno. Takže jsem dala 2,5l a stejně se většina větviček vařila v páře. Druhý den jsem pochopitelně o to déle vodu vyvařovala. Med sice nemám červený, jako v původním receptu, ale dobrý je, voní lesem (převážně tedy vařeným citronem, takže příště dávám jen 2). Obzvláště se těším na vánoční čaj s vůní jehličí.




U receptu byl ještě jeden hodně podobný na smrkový sirup. Sklenici prokládáme větvičkami, citronovými kolečky a cukrem. Necháme 2 - 3 týdny na slunném okně a až se vytvoří hustá šťáva, scedíme jí přes plátýnko a v uzavřené nádobě necháme v lednici.
Než jsem naložila na sirup, zbytek větviček mi jaksi dozrál, takže teď čekám, jestli vůbec nějaký sirup bude.

 


Komentáře

1 ANNabeLL ANNabeLL | 20. července 2013 v 21:48 | Reagovat

Páni, to jsem ještě neslyšela .. med z větviček smrčků .. pokud do příštího roku nezapomenu, musím to vyzkoušet ;-) .. díky za rady ;-)

2 umaculky umaculky | 24. července 2013 v 12:43 | Reagovat

J8 chci něco vědět o těch pěkných skleničkách od marmelády. Takové jsem neviděla. Med znám, je výborný.

3 ajka ajka | Web | 26. července 2013 v 3:44 | Reagovat

Zkusím asi až příští rok, jestli se teda dostanu do lesa včas :-D I když kdo ví, možná to letos ještě stihnu :-D

4 Světluška 77 Světluška 77 | 28. července 2013 v 21:21 | Reagovat

Holky díky, taky jsem na to koukala, že jsem o něm dřív nikdy neslyšela.
Marti skleničky jsem prostě nemohla vyhodit - jsou od úžasně výborné marmelády, myslím z Globu. Nebyla úplně levná, ale my moc velkou spotřebu nemáme a byla fakt vynikající - čistá a ovocná, ne vším možným nastavované přeslazené cosi.

5 Maja Maja | 28. srpna 2013 v 16:46 | Reagovat

Kedysi dávno, veľmi dávno :-? ...mám takú matnú spomienku, že mamka robievala sirup z mladých výhonkov zo smrekov. Vôbec si nepamätám, ako to chutilo. O_O Akurát si pamätám to, že sa nám uľútostilo stromčekov a prestali sme ich na jar okrádať o výhonky. :D
Ale ochutnala by som zase... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama