Nedávno mi Ajka dala tip na smrkový med, který potkala na netu. S lehkou samozřejmostí bylo jasné, že projde zkouškou. Když už mám přístup ke smrčkům v jednom z nejčistších míst v republice, měl by stát za to. Jsou k němu potřeba mladé ještě křehké větvičky ... ty jsem měla jen tak tak, příští rok vyzkouším sbírat dřív, když budou ještě mladší.
Recept:
1kg mladých smrkových výhonků
3 celé citrony
1,5l vody
1,5 - 2kg cukru
Výhonky a citrony opláchnout, dát do kastrolu, zalít vodou a povařit 20 - 30 minut. Poté nechat luhovat do druhého dne, scedit, přidat cukr a vařit do zhoustnutí. Ještě horký naplnit do sklenic. Měl by posilovat imunitu a pomáhat při nachlazení.
Přidávám pár praktických postřehů - v první řadě je třeba sbírat výhonky opravdu mladé - ve fázi, kterou jsem nasbírala já (ještě zelené, ale už ježaté) - představoval 1kg celý plný košík. To znamená, že kastrol nebyl jen tak kastrol - ale zavařovák. Když ale dáte do zavařováku 1,5l vody, máte tak akorát zakryté dno. Takže jsem dala 2,5l a stejně se většina větviček vařila v páře. Druhý den jsem pochopitelně o to déle vodu vyvařovala. Med sice nemám červený, jako v původním receptu, ale dobrý je, voní lesem (převážně tedy vařeným citronem, takže příště dávám jen 2). Obzvláště se těším na vánoční čaj s vůní jehličí.
U receptu byl ještě jeden hodně podobný na smrkový sirup. Sklenici prokládáme větvičkami, citronovými kolečky a cukrem. Necháme 2 - 3 týdny na slunném okně a až se vytvoří hustá šťáva, scedíme jí přes plátýnko a v uzavřené nádobě necháme v lednici.
Než jsem naložila na sirup, zbytek větviček mi jaksi dozrál, takže teď čekám, jestli vůbec nějaký sirup bude.